Ženy - zápasy 27. 6. 2021

Ženy zakončily sezonu na pátém místě

Fretky se o posledním červnovém víkendu vydaly na finálový turnaj Ligy žen do Čáslavi. Celkem na tamním zimním stadionu sehrály šest utkání, ze kterých si však odnesly pouze jednu výhru. To v konečném součtu stačilo na páté místo.

HBC Fretky - HBC Svítkov Stars Pardubice 1:2

První hrací den finálového turnaje v Čáslavi začaly Fretky zápasem se Svítkovem, který se odehrál v rámci dohrávky základní části. Začátek utkání byl vyrovnaný a nabídl šance na obou stranách. Tři a půl minuty po úvodním buly odešla na trestnou lavici pardubická útočnice Hana Lankašová a Fretkám nabídla první velkou možnost k vyrovnání. Tu, ani další v čase 7:35, však Fretky nevyužily. Naopak se prosadily hokejbalistky Pardubic, když čtvrt minuty před koncem vystřelila obránkyně Svítkova od modré čáry, Kateřina Hrubá její střelu zblokovala, ale míček se nešťastně pro modrobílý tým odrazil k Petře Holoubkové, která bekhendem překonala brankářku Kateřinu Zechovskou.

Pouhých dvaačtyřicet vteřin druhé poloviny potřebovaly hráčky Svítkov Stars k zisku dvoubrankového vedení. Svůj druhý gól vytěžily z dobré práce forvardky Lankašové na brankovišti, která přihrávku od mantinelu usměrnila za záda berounské gólmanky. To ale Fretky nezlomilo a dál pokračovaly ve hře, kterou jim naordinoval trenér Martin Davídek. Své ovoce to vyneslo v sedmnácté minutě hry, kdy na červené čáře výborně zapracovala Karolína Kosinová a nahodila míček do pravého rohu. Tam se k němu po soubojích u mantinelu dostala Tereza Hájková, která přesně ve slotu našla Natalii Pangerlovou, která trefila růžek pardubické klece.

Tato trefa však uzavřela gólový účet celého utkání. I přesto, že Fretky v závěru duelu hrály šest na čtyři, nedokázaly rozvlnit síť za zády brankářky Kateřiny Teplé a prohrály těsně 1:2.

Branky Fretek: 17. Pangerlová (Hájková T.)


HBC Fretky - HBK Kyjov 0:5

Po hodinu a půl dlouhém odpočinku se Fretky vrátily zpět na hřiště a tentokrát je na něm čekal klub z Kyjova. Do zápasu Fretky šly se skromným cílem - utkání co nejlépe odbránit a inkasovat co nejméně branek. To se relativně dařilo v prvních dvanácti minutách, kdy neubránily jen dvě střely a z toho jednu v oslabení. Následující půlku začaly Fretky chybným střídáním, což mělo negativní dopad na jejich hru, která se rozsypala jako hrad z písku. Největší problémem bylo špatné rozebírání hráček, z čehož padly další tři góly do sítě Markéty Králové a zápas skončil 0:5. Pozitivum, které si Fretky ze zápasu odnesly je vysoký počet střel, které vyslaly na branku soupeřek. Konkrétně za Kyjovem zaostaly jen o devět ran (17:26).


HBC Svítkov Stars Pardubice - HBC Fretky 3:0

Fretky byly v úvodních minutách lepší týmem. Držely se v útočném pásmu a dostávaly se i do gólových příležitostí, které ale ztroskotávaly na už tolikrát zmiňované špatné koncovce. Neproměněné šance pak ve čtvrté minutě potrestala Hana Lankašová opět díky dobré práci na brankovišti.

Další gól utkání na sebe nenechal dlouho čekat. V čase 4:42, tedy po 47 sekundách, se z téměř identické situace prosadila sedmnáctiletá útočnice Svítkova Jana Kubátová. Po těchto dvou slepených inkasovaných brankách se Fretky na hřišti začaly trápit. I přesto se jim ale povedlo ubránit zbývající minuty prvního poločasu a oslabení v polovině druhé.

Poslední a celkem třetí gól Pardubic vstřelila Julie Svatošová, která si po přihrávce od mantinelu seběhla do mezikruží, přesně míček umístila nad vyrážečku gólmanky Zechovské a ztvrdila tak výhru Stars 3:0.


HBK Kyjov - HBC Fretky 4:0

I do druhého zápasu proti Kyjovu šly Fretky se stejnými ambicemi, a to, dodržovat nastavený systém celé utkání a vyvarovat se chyb v obraném pásmu. To se jim povedlo jen zpola. Důkazem toho je fakt, že všechny góly Kyjova padly v prvních dvanácti minutách - konkrétně se trefila Šprtová, Procházková a dvakrát Ištoková. Předvedený výkon v druhém poločase nebyl úplně špatný, ale na zdramatizování zápasu nestačil. Hokejbalistky Fretek proto uzavřely první den finálového turnaje prohrou 0:4, a tím pádem pátým místem v tabulce Ligy žen po základní části.


ČTVTRTFINÁLE: HBC Plzeň-Litice - HBC Fretky 0:1pp

Ve čtvrtfinále čekal Fretky čtvrtý tým tabulky, tedy plzeňské Litice. Zápas měl velmi podobný charakter jako první utkání proti Svítkov Stars. Byl velmi vyrovnaný a oba týmy měly šance vstřelit gól. Hned začátek duelu si Fretky znepříjemnily, když Litickým nabídly půl minutovou přesilovku 5-3. Tu ale nakonec přestály bez vážnějších potíží.

V sedmé minutě se početní výhody dočkaly i berounské Fretky. Situace 5-4 se jim ale nepovedla podle představ a paradoxně se v ní víc dařilo oslabeným Liticím, když po špatné rozehrávce dostala k míčku plzeňská útočnice Michaela Šmausová. Její střelu ze slotu a následný sled dorážek však spolehlivě kryla Zechovská. Do konce úvodní poloviny Fretky čelily ještě jednomu oslabení. I to však bez problémů zvládly.

Druhá polovina se nesla v podobném duchu jako ta úvodní. Velkou šanci zvrátit zápas na svoji stranu měla plzeňská Eliška Hrbáčková, která se čtyři minuty před sirénou ocitla v samostatném úniku, leč horní roh berounské svatyně minula. Na druhé straně mohla o vítězství deset vteřin před koncem rozhodnout Martina Mazancová, když míček po její sražené střele poskakoval u levé tyčky branky Tůmové.

Na řadu přišlo poprvé v historii Ligy žen pěti minutové prodloužení, ve kterém Fretky dominovaly. Senzační postup do semifinále mohla dvě minuty před vypršením časového limitu Fretkám vystřelit Barbora Kondrátová, avšak její střela příklepem orazítkovala pouze horní tyč. O 120 vteřin později se, bohužel, potvrdilo známé pravidlo "nedáš, dostaneš" - po odrazu utekla do brejku Šmausová a bekhendovou kličkou zajistila Plzni postup mezi nejlepší čtyři.


ZÁPAS O 5. MÍSTO: HC ŠD Písek - HBC Fretky 0:3

Prvních dvanáct minut zápasu o 5. místo gól nepřineslo, i přesto, že v něm byly Fretky znatelně lepší. Do karet jim navíc hrálo i to, že Písek své poslední utkání dohrával se sedmi hráčkami, které byly po víkendu plném hokejbalu už značně unavené. Jednadvacet sekund po skončení přestávky byla však na trestnou lavici odvedena písecká Michaela Blažková za sekání, a nabídla tak Fretkám možnost ujmout se vedení. Přesilovku po 10 vteřinách přetavila v gól Karolína Kosinová s asistencí Natalie Pangerlové. Obě jmenované se postaraly i o druhou branku Fretek v zápase, když Kosinová dlouhou přihrávkou o mantinel skvěle našla rozběhnutou Pangerlovou, která prudkou střelou zápěstím překonala gólmanku Anetu Tupou. Třetí a poslední gól duelu vstřelila opět Natalka Pangerlová po přihrávce Elišky Miltnerové zpoza písecké svatyně. Zbývající minuty dohrály Fretky v klidu a bez komplikací a zaslouženě převzaly pohár za páté místo.



Komentář Martina Drahoty: "Sobotní zápasy ve skupině nám výsledkově vůbec nevyšly, ale herně to nebylo úplně zlé. Dokázali jsme si vytvořit gólové šance, ale ty holky nedovedly proměnit. Večer jsme vyrazili společně na večeři a trochu se pobavili a uvolnili. Na nedělní čtvrtfinále se holky pořádně nabudily a věřili jsme v úspěch. Troufám si říct, že jsme v tom zápase proti Liticím byli i o něco lepším týmem, opět nás ale brzdila špatná koncovka. V prodloužení rozhodla jedna chyba a jediná branka soupeřek nás stála postup. Souboj o páté místo už jsme pak zvládli a holky se gólově prosadily hned třikrát. Celý víkend hodnotím kladně, protože jsme si ho opravdu užili. Tímto mockrát děkuji Fretkám, že jsem měl opět možnost být na střídačce a být součástí téhle skvělé party."

Komentář Martiny Mazancové: "Celý tým byl nejprve nadšený z restartu soutěže, avšak účast na jednotlivých zápasech a finálovém turnaji v Čáslavi byla mizivá. Avšak nám, které jsme se dostavily na všechny zápasy, to bylo jedno... alespoň jsme si to užily o to víc. Jely jsme si to hlavně užít a o to šlo. Po tak dlouhé pauze jsme nastoupily s chutí porvat se o nějaké ty bodíky. Jak ale všichni ví a je známo, střelecká nemohoucnost se našeho týmu drží dlouhá léta. Úvodní zápasy se proto úplně nepovedly, a tak jsme se druhý den znovu utkaly s nepříjemnými Liticemi, které měly trošku více štěstíčka. Prohra ve čtvrtfinále nás odsunula ke hře o 5.-6. místo s Pískem. Ten byl od začátku v početní menšině, takže jsme ukořistily první výhru za víkend a celkově 5.místo v restartované soutěži. Těšíme se na další ročník a doufáme, že vše proběhne bez jakýchkoliv omezení."



Výsledky z finálového turnaje Ligy žen:

HBC Fretky - HBC Svítkov Stars Pardubice 1:2

HBC Fretky - HBK Kyjov 0:5

HBC Svítkov Stars Pardubice - HBC Fretky 3:0

HBK Kyjov - HBC Fretky 4:0

ČTVRTFINÁLE: HBC Plzeň-Litice - HBC Fretky: 1:0pp

ZÁPAS O 5. MÍSTO: HC ŠD Písek - HBC Fretky 0:3


Sestava Fretek

Markéta Králová, Kateřina Zechovská - Tereza Hájková, Barbora Hájková, Iva Sevaldová, Martina Dvořáková, Martina Mazancová, Kateřina Hrubá, Terezie Vaculíková, Anna Lipertová, Barbora Kondrátová, Natalie Pangerlová, Nikola Šlemarová, Eliška Miltnerová, Karolína Kosinová