Rozhovor 16. 7. 2022

Musíme věřit v poctivou práci a pak budeme úspěšní, hlásí trenér starších žáků Jiří Černý

Stejně jako v předešlých sezonách, i letos zapojili Kelti do Ligy starších žáků dva rovnocenné týmy. Zatímco výběr s označením "B" skončil po osmnácti zápasech šestý, "Áčku" se dařilo lépe a dlouho bojovalo o účast na kvalifikačním, potažmo finálovém, turnaji. Ta mu však v závěrečných kolech základní části utekla a nakonec převzali hráči medaile za třetí místo ve sloučené skupině Čechy Střed + Sever. Pro hráče ročníku 2007 však nešlo o poslední zápasy v této kategorii - na začátku srpna odcestuje totiž výběr starších žáků na Slovensko, kde se potřetí zúčastní turnaje MiniVranov Cup.

Do soutěže jste vstoupili s dvěma celky s označením „A“ a „B“. Podle jakého klíče jste hráče do týmů na začátku sezony rozdělovali?

Dělení do týmů je každoročně žhavé téma. Kluky a holky se prostě snažíme rozdělit podle nejlepšího vědomí hlavních trenérů tak, aby byly vytvořeny optimální podmínky pro jejich další rozvoj. Oběma týmům chceme dát šanci jak vítězit, tak se naučit prohrávat. Po třech sezonách je zřejmé, že zcela vyrovnané rozdělení fakticky není možné díky obtížné předvídatelnosti výkonnostní křivky tolika jednotlivců. Přesto mám za to, že je to správná cesta. Primárně výkonnostní dělení na „A“ tým a „B“ tým totiž považuji v mládežnických kategoriích za neudržitelný model.


Plánujete i v nadcházející v sezoně zapojit dva výběry?

Určitě ano, a přál bych si, aby životaschopnost tohoto nastavení v Keltech pomohla tomu, aby se k podobnému modelu odhodlaly i další kluby. Je to totiž z mého pohledu jedna z cest, jak stabilizovat nebo dále rozšiřovat členskou základnu hokejbalistů a hokejbalistek.


Áčko skončilo ve skupině Čechy Střed + Sever na třetím místě a Béčko na šestém. Splnili jste si cíl, který jste si vytyčili, nebo jste pomýšleli na vyšší příčky a případnou účast na finálovém turnaji?

Troufnu si říct, že náš hlavní cíl jsme splnili možná nad očekávání. Tím cílem totiž bylo, aby na obou týmech, potažmo na jejich hráčích, byl v jarní části patrný výrazný herní progres, aby je hra a tréninkový proces bavil a abychom počet hráčů v kategorii udrželi nebo ještě dále navýšili… a to se objektivně povedlo. Pokud jde o pohled na tabulku, nejsme nespokojení. Jediné, co nás trochu mrzí, je, že jsme nedostali možnost hrát kvalifikaci s výběrem hráčů z obou týmů. Na druhou stranu jsme se k tomuto faktu postavili konstruktivně a o to více využili potenciál některých hráčů v kategorii mladších žáků a dorostu, což ve výsledku pomohlo medailovým umístěním.


A jak celkově hodnotíš uplynulou sezonu?

Jak jinak než pozitivně. Tím hlavním pozitivem je fakt, že jsme sezonu konečně mohli odehrát celou. Z toho mám opravdu radost, přestože napříč hráčskými kolektivy a realizačními týmy bylo mnoho těch, kteří sezonu končili na pokraji sil. Rád bych využil i této příležitosti k tomu, abych za jejich úsilí a energii vloženou do sportovních aktivit a fungování klubu poděkoval a jsem moc rád, že v červnu přišla zasloužená odměna v podobě až nečekaných medailových žní… věříme, že to nebylo naposledy.


Na začátku srpna vás čeká výjezd na Slovensko, kde se už potřetí zúčastníte turnaje MiniVranov Cup. Co od letošního ročníku očekáváš?

Při zmíněné absenci starších žáků na kvalifikačním, případně finálovém turnaji, je pro nás účast na MiniVranov Cupu vítanou alternativou a příjemným rozloučením ročníku 2007 s kategorií. Těšíme se na akci s vysokou sportovní kvalitou, na inspirativní setkání s našimi slovenskými přáteli i na to, že (i mimo turnaj) si z výpravy jako každoročně odvezeme řadu „pozoruhodných“ zážitků. (úsměv)


Budete se na turnaj nějak připravovat? Začnete s tréninky dřív?

Jelikož víme, že v tomto věku je pro hráče důležitý i odpočinek, o přípravě v pravém slova smyslu těžko může být řeč. Chceme klukům dopřát v červenci prostor pro relax a jiný druh pohybu. Nicméně rád bych, abychom se před turnajem alespoň dvakrát na hřišti potkali.


Plánujete od září něco změnit, nebo budete pokračovat v nastaveném trendu?

Trochu se nám změní realizační tým. Já osobně po třech sezonách přejdu do kategorie dorostu, obráceně realizační tým doplní někteří trenéři, kteří vloni působili u mladších žáků. Kromě toho bych si přál, abychom dokázali být speciálně na podzim trpěliví při práci s hráči v zápasech a třeba i rodiče, kteří se těší na dosahovaná vítězství, dopřáli realizačním týmům trochu více klidu.


Co by mělo být cílem v následující sezoně? Na co si mohou starší žáci, které doplní několik hráčů z mistrovského týmu mladších žáků, podle tebe věřit?

Mám za to, že bychom v první řadě měli věřit v poctivou práci jak v trénincích, tak v zápasech a skutečnou chuť a zápal pro věc. To jsou totiž věci, které může každý sám skutečně ovlivnit, a proto dává smysl se na ně koncentrovat. Pokud budeme v tomhle směru úspěšní, o výsledky zápasů nebo tabulkové postavení nemám obavy a přeju všem, aby se výsledky uplynulé sezony podařilo dále vylepšit.