A-tým 29. 8. 2022

Rozhodnutí hrát 1. ligu přišlo od hráčů samotných, těší Romana Nováka

Příprava na sezonu jede na plné obrátky a na A-tým, který bude znovu hrát druhou nejvyšší soutěž, čeká v roli "nováčka" proti výkonnostně silnějším soupeřům pořádná výzva. Tým nebude vést nikdo jiný, než Roman Novák, se kterým přinášíme předsezónní rozhovor.

Na začátku srpna se objevila zpráva nejen o tom, že A-tým bude hrát v 1. lize, ale i o tvém působení v roli hlavního trenéra. Co tomu všemu předcházelo?

Předcházely tomu nejen dvě posezónní schůzky s hráči mužských týmů ohledně řešení nadcházející sezony, ale rovněž v podstatě v průběhu celé jarní části řada rozhovorů na různých úrovních s tématem, kam dále Kelty v mužských kategoriích směrovat. Přiznám se, že jsem se snažil spíš naslouchat, což u mě není úplně obvyklé, a hledali jsme řešení, které bude smysluplné pro všechny v klubu. Troufám si tvrdit, že rozhodnutí hrát 1. ligu přišlo od hráčů samotných, především těch v aktuálně ideálním hokejbalovém věku. A to mě těší dvojnásob. I proto jsem se do nelehké a často nevděčné pozice rád uvrtal.


Za celou dobu tvého působení v Keltech jsi trénoval skoro každou mládežnickou kategorii, dospělý tým si však pod svá křídla bereš vůbec poprvé. Těšíš se na tuto novou výzvu?

Tak to není úplně pravda. Měl jsme tu milou povinnost dvě sezony trénovat Áčko jako hrající trenér ve 2. lize před cca 10 lety. Výzev se nebojím, zvlášť ne těch složitějších, což je právě tento případ. Těším se a věřím, že naši hráči budou mít chuť 1. ligu hrát.


Budou po tvém boku působit i další trenéři?

Situace se od června “nějak“ vyvíjí. Aktuálně mohu potvrdit, že na střídačce nebudu sám a na nabídku trenérské podpory Áčka kývl Jirka Dvořák alias Dvoři. Což mě dvojnásob těší, protože vloni přinesl na střídačku juniorky, po svém návratu k trénovaní, svěží vítr a má co hráčům nabídnout i v mužském kolektivu.


Jak vidíš vaše „nováčkovské“ šance v 1. lize? Co bude podle tebe nejvíc rozhodovat o (ne)úspěchu?

Neodvažuji se predikovat co bude. Pro nás je podstatné se na podzim soustředit na sebe. Stabilizovat kádr, znovuobnovit tréninkovou morálku, zapojit a ohrát juniory a dorostence, kteří budou mít zájem na sobě pracovat. To jsou úkoly a cíle pro podzim, které bych rád posléze vyhodnotil. Soutěž čítá osm celků, budeme hrát třikrát každý s každým a první čtyři jdou do play-off. Já osobně bych rád o jarní vyřazovací boje hrál, ale bude záležet na řadě vnějších i vnitřních vlivů, které mohou sezonu oběma směry ovlivnit. Základní cíl je odehrát sezonu důstojně, se ctí, vítězit co nejvíc a z proher se poučit do budoucna.


Minulou sezónu měl tréninkový režim k ideálu rozhodně daleko. Jaké změny v něm hodláš udělat?

Koncept je daný. Tréninky dvakrát týdně společně s týmem juniorky, což by mělo zaručit jak dostatečný počet hráčů na tréninku, tak kvalitu pro obě kategorie.


V minulých letech působilo v A-týmu nemalý počet hráčů se střídavým startem, kádr na jaře rozšířili i produktivní Martin Tvarůžek, Michal Halman a Daniel Procházka. Vyjádřil někdo z nich touhu zůstat v Keltech natrvalo?

Přiznám se upřímně, že tohle nebylo na pořadu dne. Cílem je stabilizovat kádr z vlastních odchovanců či hráčů, kteří v Keltech nebo v Nižborské lize v minulosti působili, ve věku do třiceti let a s potenciálem pro další sezony. A zároveň držet kádr okolo počtu 20 hráčů a nikoli stavět na každé utkání jiný tým.


Můžeme se těšit i na nové tváře?

Věřím, že ano. Nicméně podoba týmu není stále ještě finálně dořešena.


Mezi dospělými jsme v uplynulé sezóně mohli vidět nejen v áčku ustálené juniory, ale i Františka Vrabce, který svými výkony rozhodně nezklamal. Plánuješ do kádru zakomponovat další nadějné mladíky?

Ano, pokud budou mít tréninkovou docházku a zároveň potenciál dalšího růstu. Můj pohled je ten, že první hokejbalovou ligu může hrát „kdokoli“, kdo má chuť na sobě pracovat, potenciál zlepšovat se a zároveň má dostatečnou fyzickou kondici. Hrát 1. ligu, ne střílet, nebo připravit dvacet branek za sezonu. Ono to totiž není jen o „hvězdách“, ale i o hráčích, kteří na ně musí pracovat…


Nakonec otázka, která zajímá určitě spoustu lidí – rozhodl ses komu svěříš roli kapitána?

Nerozhodl a i kdyby, do doby, než se to dozví kabina, nemá cenu tohle veřejně řešit.