Rozhovor 22. 1. 2023

Jdeme správným směrem, hlásí kapitán juniorů Matěj Taufer

Po premiérové sezóně, kterou nově vzniklá kategorie loni odehrála, se pro juniorku na rozdíl od A-týmu mnoho nezměnilo. Velmi mladý tým, jehož kostru tvořili hlavně hráči ročníků 2004, byl doplňován početným zastoupením dorostenců. Postup do play-off tak byl pro nejednoho fanouška příjemným překvapením a úspěchem, na který chce letos většinově nezměněný tým juniorů navázat. Titulové ambice neskrývá ani kapitán Matěj Taufer, který pravidelně s některými spoluhráči nastupuje i za áčko. Jak hodnotí podzimní část a jaké má vyhlídky na jaro?

Na rozdíl od minulého podzimu, kdy jste se umístili na pátém místě, postupujete tuto sezónu z druhé příčky do celorepublikové nadstavbové skupiny. V čem vidíš za uplynulý rok největší posun?

Myslím, že posun nastal téměř ve všech aspektech naší hry a to, co se týče samotného herního projevu, tak i v práci mimo hřiště. V některých věcech jsme se zlepšili více, v některých méně. Jdeme ovšem správným směrem. Pokud bych ale měl něco vypíchnout, tak bych řekl, že nám hodně pomohlo, že jsme o rok starší. Spoustu mladších kluků dorostlo do opravdových lídrů a především dorostenci nám jsou dnes schopní i vyhrát zápasy. Zároveň i ostatní kluci už vědí, co a jak. Je ovšem nutné mít stále chuť a hlad se zlepšovat.


Co konkrétně jsou vaše silné stránky a na čem je naopak třeba zapracovat?

Dle mého úsudku je naší silnou stránkou jednoznačně ofenzíva. Vyjma přesilovek, které jsou jako na houpačce, jsme schopni soupeře zamknout a vytvářet si šance. Naopak občas máme problémy s obranou a tvrdostí naší hry. Především v úvodu utkání občas zaspíme a posléze musíme dohánět gólové manko.


Zaměříme-li se na vaši hru ještě bližší optikou, zbytečně napínavé zápasy jste odehráli proti týmům z druhé poloviny tabulky. Co bylo v těchto zápasech největším problémem?

Sám si to neumím úplně vysvětlit. Možná je příčina v mentálním nastavení. Jsme občas zbytečně nervózní a v koncovce se to potom projeví. Nicméně to jsou momenty, které musíme zlepšit, protože rozhodují klíčové okamžiky.


Oproti minulé sezoně je tvůj bodový příspěvek založený hlavně na asistencích. Sedí ti pozice nahrávače víc než střelce?

Určitě ano. Střelec jsem nikdy moc nebyl. Navíc s jedním ryzím střelcem hraji v lajně, takže to vychází spíš na ty přihrávky. Ve výsledku ale tohle není moc důležité. Hlavní je, že míček skončí v brance a můžeme se jít radovat, o tom to přeci hlavně je.


Kromě zápasů juniorky stíháš společně s některými spoluhráči doplňovat sestavu A-týmu. Jak zvládáte hrát dva zápasy za víkend? Projevuje se někdy negativně toto vytížení?

Já si snad už ani nepamatuji, kdy bych to takhle neměl. Už spousty let se mi střetávají zápasy dvou kategorií či celků, takže jsem na to zvyklý a přijde mi to normální. Jestli se to projevuje někde negativně, tak asi spíše v jiných odvětvích mého života, na které potom zbývá logicky méně času.


Extraliga juniorů má oproti mužským a ostatním mládežnickým soutěžím zcela odlišný systém. Jaký máš na něj názor?

Mně osobně se to moc nelíbí. Pamatuji si ještě celorepublikový formát této soutěže, který mě v té době velmi bavil. Dnes už nevím, jestli by mě bavilo jezdit vícekrát ročně například do Třince. Nicméně hrát stále stejné zápasy s okolními týmy, které potkáváme už od dorostu, také ztrácí své kouzlo. Co mě opravdu hodně baví je play-off. Je to úplně něco jiného, vlije to do vás novou energii a i zápasy mají jiný náboj.


Přesuňme se k zimní přípravě na jarní část. Na co ji trenéři zaměřili a jak ji zatím hodnotíš?

Tréninky máme třikrát týdně. Jednou na hřišti, jednou běžecký trénink a jednou kruháč. Je fajn potkat opět všechny kluky po vánoční pauze. Jinak to není moje nejoblíbenější část sezóny a už se těším zpět do normálního režimu.


V prvním jarním utkání narazíte symbolicky na Třinec, který ukončil vaši cestu loňskou vyřazovací částí už ve čtvrtfinále. Co bude klíčem k vítězství?

Těžko říct. Slyšel jsem, že mužstvo Třince se dost obměnilo a nastupují v proměnlivé sestavě. Nevím, zda je to pravda, my se musíme soustředit na sebe. Jít střídání od střídání a plnit pokyny trenérů a věřím, že v tomto případě určitě vyhrajeme.


Hráči obecně neradi předbíhají a jdou zápas od zápasu. Zkus ale objektivně říct, na co tenhle tým má. Myslíš, že si může prodloužit sezonu až do červnových finálových bojů?

Cokoliv jiného by pro mě bylo trochu zklamání. Je to moje poslední sezóna v mládežnických kategoriích a nerad bych končil prohrou. Nicméně tohle je ještě hrozně daleko, může se stát spoustu věcí. Důležité je vstoupit dobře do jarní části a co nejdéle si udržet dobrou náladu a na konci si říct, že jsme do toho dali všechno. Pak budu spokojený i s výsledkem sezóny.