Rozhovor 20. 1. 2024

Z loňské sezony jsme si vzali spoustu zkušeností a sebevědomí, hlásí kapitán juniorů Lukáš Horel

Po vzniku této kategorie v roce 2021 vstoupili junioři do své třetí sezony, tentokrát v roli obhájce titulu vicemistra republiky. Jejich sestava se navíc ani tento rok takřka nezměnila, do A-týmu odešli pouze dva hráči ročníku 2003. V základní skupině ochutnali Kelti hořkost porážky pouze dvakrát, v obou případech s Plzní, se kterou se utkají i v elitní nadstavbové části. Do té z druhého místa postoupili společně s Kladnem, Ježky, Hostivaří a Pardubicemi, se kterými se budou snažit o přímý postup do play-off. Jejich cestu podzimní částí jsme zrekapitulovali společně s kapitánem Lukášem Horelem, který nastupuje pravidelně i za Áčko a vysloužil si pozvánku na reprezentační kemp U20.

Do sezony jste vstoupili jako obhájci titulu vicemistra. Pociťujete nějaký tlak způsobený očekáváním po tomto úspěchu z loňska?

Řekl bych, že ani ne. Z loňské sezony jsme si vzali spoustu zkušeností a sebevědomí, což nám letos možná pomáhá zvrátit zápasy v klíčových momentech na svou stranu. Letos chceme ještě lepší výsledek než minulou sezonu.


Nově zastáváš pozici kapitána. Jak sis na tuto novou roli v týmu zvykl? Co je nejtěžší na vedení nejen mladších spoluhráčů?

S rolí kapitána už nějaké zkušenosti mám, takže jsem si zvykl velmi rychle. Jinak se kromě toho, že vedu rozcvičky, nic nezměnilo Nejtěžší na vedení spoluhráčů (především z juniorky), je jednoznačně hlídání životosprávy. (úsměv)


S juniory jste skončili v divizi západ na druhém místě poté, co jste oba zápasy prohráli s vedoucí Plzní. Co bylo důvodem obou těchto porážek?

S Plzní to je vždy o maličkostech. Věřím, že v obou zápasech jsme měli na vítězství, ale pár chybiček rozhodlo. Dalším důvodem může být fakt, že nám v obou zápasech chyběl jeden důležitý obránce, kvůli dlouhodobému zranění. Nejsem pověrčivý, ale nad Plzní jsme vyhráli vždy jen s Kubou Kadeřábkem v sestavě. Vzkaz pro soupeře je jasný. Káda je zpátky! (úsměv)


Kromě Plzně se v nadstavbě utkáte i s Ježky, které jste minulý rok vyřadili v semifinálové sérii, Kladnem, Hostivaří a pro vás neznámými Pardubicemi. Na jaký duel se těšíš nejvíc a proč?

Těším se na všechny duely. Bude se hrát určitě rychlý a tvrdý hokejbal, který nám opět trochu ukáže, co můžeme do play-off ještě vylepšit, a připravit se tak na závěr sezony.


V juniorské extralize opět patříš mezi lídry statistik, tentokrát však nekraluješ střelcům, ale vedeš v počtu asistencí, kterých máš 18, oproti 6 gólům. Radši na góly nahraješ, nebo je dáváš? Co tuto změnu způsobilo?

Důležité je, aby se dařilo týmu. Na rozdíl od minulé sezony, jsme letos chudší o dva skvělé playmakery, se kterými byla radost hrát. Letos to z mých pozic vychází spíše na nahrávky. Góly samozřejmě dávám rád, ale to bych musel proměňovat více šancí. (úsměv)


Naopak v 1. lize máš téměř vyrovnaný počet gólů a nahrávek, tvá aktuální bilance je 8+7. Dokážeš říct, proč ti seniorská soutěž vychází spíš gólově, oproti juniorce?

V Áčku jsem obklopen zkušenými hráči, kteří mě dokážou najít i poslepu. Tím, že mají skvělý přehled a dávají míček většinu času rychle od hole, mě dostávají do situací, které často končívají brankou.


V Áčku čerpáš zkušenosti druhým rokem. Je něco, co jsi v seniorské soutěži okoukal a snažíš se to přenášet i do vaší hry v juniorce, ať už od jednotlivých hráčů anebo z herního stylu celkově?

Je toho spoustu. Momentálně mě jen napadá, že jsem se naučil hrát ve větší rychlosti a možná lépe se v určitých situacích rozhodovat. Jinak se toho dalo okoukat ještě spoustu, ale jsem rád, že využívám jen výše zmíněné. (smích)


V únoru jsi společně s Adamem Vácou pozván na reprezentační kemp kategorie U20, letos však pro tuto kategorii nebude sezona vrcholit klasickým mistrovstvím světa. Vnímáš tyto kempy kvůli tomu nějak jinak?

Vůbec ne. Na každém kempu se bojuje o případnou účast na MS, takže každý kemp má stejnou váhu. Z předešlé zkušenosti už jsem zjistil, že od reprezentačních kempů je lepší nic neočekávat. Těším se na spoustu přátel, se kterými se po dlouhé době uvidím, a jedu si tam zahrát super hokejbal ve vysokém tempu, který přinese buď další nominaci, nebo minimálně nové zkušenosti.


Za podzimní sezonu jsi v dresu Keltů odehrál 25 zápasů. Dokážeš vybrat alespoň jeden zápas či moment, který byl určitou lekcí do budoucna?

Každý zápas je určitou lekcí, ale když vyberu jeden, asi to bude zápas s Kovem, který jsme prohráli 8:7 na nájezdy. Tam jsme přišli na to, že se vyplatí hrát už od začátku na 100% a taky na to, že i když se prohrává o pět branek, zajíci se počítají až po honu.