Rozhovor 27. 1. 2024

Nikdo nemá místo v sestavě jasné, je to dobrá motivace, prozrazuje Štěpán Babka

Nová sezona přinesla pro kategorii dorostu hned dvě výrazné změny. Na dorostence nově čeká v jarní části nadstavba a play-off, ze kterého postoupí na finálový turnaj. K němu však Kelty stále čeká dlouhá cesta, kterou je od srpna vede obměněný realizační tým. Jak trenérskou změnu vnímá Štěpán Babka a jaké vidí po podzimní části slabiny ve hře týmu?

Součástí dorostu jsi už druhým rokem, měl si tak možnost hrát pod jinými hlavními trenéry. Co nového do dorostu Josef Moravec přinesl?

Pan trenér má úplně jiný způsob trénování, než kdokoli v našem klubu. Zároveň přinesl díky své povaze víc autoritativní postoj oproti zbytku trenérů. Díky tomu si získal náš respekt, který je u něj důležitý z obou stran.


V podzimní části jste sehráli spoustu velmi jednoznačných zápasů, proti týmům z nejlepší čtveřice jste ale vždy těsně prohráli. Jaké slabiny vidíš na vaší hře?

Náš tým nemá vyložené slabiny. Myslím si, že na podzim jsme se stále ještě seznamovali s novým trenérem anebo jsme si museli zvykat na spoluhráče, se kterými jsme se nepotkali v jednom týmu v mladších kategoriích.


Dorost do této sezony vstoupil s velmi širokým kádrem, šanci v zápasové sestavě tak nikdy nedostanou všichni. Má to vliv na atmosféru v týmu?

Nějaký vliv to má, ale určitě ne negativní. Tím, jak nikdo nemá místo v sestavě jasné, máme všichni motivaci na trénincích ukazovat trenérům co v nás je a ti, co nedostávají zrovna šanci na hřišti, plní svou neméně důležitou roli jinde.


O zimní přestávce přezimujete v extralize dorostu na třetím místě, odpovídá to tvým předsezonním očekáváním?

Tak já si myslím, že určitě, protože celý podzim jsme se, jak jsem říkal, seznamovali s novými věcmi. Myslím si, že když nepodceníme zimní přípravu, máme šanci porazit každý tým co proti nám bude stát.


Vaše cesta základní částí pokračuje i na jaře, na čem v zimní přípravě pracujete, abyste se dostali do lepší nadstavbové skupiny?

Hlavně na fyzické připravenosti a v tom nám hodně pomáhá pan trenér Moravec, který, troufnu si říct, ví o čem mluví a ví co potřebujeme k tomu, abychom se do nadstavbové skupiny A dostali. Když budeme věřit trenérům tak o postupu nepochybuji.


Už teď máš za dorost sedmnáct bodů, zatímco jsi jich v minulé sezoně nasbíral pouze deset. Pracuješ na sobě i mimo hřiště nebo na to mají vliv i jiné faktory?

Já sám jsem opravdu rád, že se tuto sezónu daří bodově nejen mně, ale i ostatním hráčům z týmu. Mimo hřiště jsem na sobě přes podzimní část sezóny prakticky netrénoval, avšak na jaře mi, doufám, bude pomáhat zařazení druhého sportu, díky kterému budu moct být rozdílový. Samozřejmě že na to má vliv i to, že minulý rok bylo pro mě těžší hrát za dorost, protože nastupovali hráči narození roku 2007 v dorostu jako mladší ročník a mezi žáky a dorostem je opravdu velký výkonnostní rozdíl, takže jsem si nejdřív musel zvyknout nejen na tempo hry a spoluhráče, ale i taktiku.


V průběhu podzimu si dostal šanci v juniorském týmu, povedl se ti hlavně zápas proti Ústí nad Labem, ve kterém si vstřelil dvě branky. Jaký je rozdíl mezi dorosteneckou a juniorskou soutěží?

Ze začátku bych chtěl podotknout, že v zápase s Ústím, ačkoli se mi povedl, hrálo v obou dvou brankách obrovskou roli štěstí. Díky tomu to sice beru jako úspěch, nikoli však že bych byl lepší hráč než zbytek kádru juniorů, spíše naopak. Rozdíly mezi kategoriemi samozřejmě jsou, od rychlosti hry, až po taktickou stránku. Mezi juniorskou soutěži a tou dorosteneckou ten rozdíl cítit je, ale není to nic hrozného.


Do zápasové praxe se v únoru dostanete díky čtyřem zápasům v rámci eXcellent league, jaké máš od nich očekávání?

Samozřejmě, že možnost hrát eXcellent League je výhoda, protože na rozdíl od týmu, co jí nehrají, se dostaneme rychleji do zápasového tempa a budeme moct pracovat na taktice, i sami na sobě. Zároveň je nutno podotknout, že se tento rok opět sešly velice kvalitní mužstva, takže o zápasovou připravenost nebude nouze.