Rozhovor 27. 7. 2022

Několik věcí se od příští sezony změní, avizuje trenér dorostenců Petr Lašek

Dorostenci se postarali o jeden z letošních medailových úspěchů klubu. Poté co opanovali kvalifikaci, se jim na finálovém turnaji podařilo zvítězit v základní skupině a po nešťastné prohře v semifinále si nakonec došli pro bronzové medaile. Cesta k třetímu místu ale nebyla jednoduchá. Tým Petra Laška od začátku sezony sužovaly nejrůznější problémy a opakovaně se nedařilo bodovat s celky TOP 3. Konečné čtvrté místo po základní části se však ve výsledku ukázalo jako dostatečný výchozí bod k medailovému tažení.

Začnu netradičně od konce. Kelti mají po třech letech třetí nejlepší dorostenecký tým v republice. Jak to zní? Věřil bys, kdyby ti to někdo v září řekl?

Ano, věřil! Ještě v září na začátku sezóny jsem byl plný optimismu, a to i přes první prohry... ten potenciál tam bezesporu byl. V průběhu ročníku ale ten optimismus vyprchal a po sezoně zní třetí místo jako maximum možného.


Je, i přes sladkou bronzovou tečku něco, co šlo udělat jinak, lépe? Nějaké chyby, kterých bys se chtěl v příští sezoně vyvarovat?

Samozřejmě, ale neřekl bych vyloženě chyby, i když pár technických se tam taky objevilo. Mnoho věcí šlo udělat jinak. Hlavní je ale sebereflexe a uvědomění si, že to vážně šlo udělat líp. To je asi první předpoklad k pozitivní změně. Některé věci se do příští sezóny změní. Je to přirozená reakce na uplynulou sezónu, ale rád bych si je zatím nechal pro sebe.


A naopak, zavedli jste letos nějakou novinku, například v tréninkovém procesu, kterou chceš prosazovat i nadále?

Ano, asi to nejzásadnější co jsme vzhledem k široké soupisce a větší motivaci zavedli od jara, je nominace na zápas na základě tréninkové účasti a výkonosti. Tento model se velice osvědčil a ukáže, kdo to se sportem myslí opravdu vážně. Navíc z kategorie starších žáků si velice nahlas o šanci říkají hráči ročníku 2008, kteří nám mimochodem pomohli k zisku bronzových medailí. "Staronovinkou", kterou vrátíme do aktivního stavu budou opět videorozbory, které jsme dělali na podzim, ale na jaře nikoliv.


Podívejme se na sezonu jako takovou. Po dvou letech se jí podařilo odehrát kompletně a bez přerušení. Jak bys ji shrnul? Prošel si tým nějakou krizí?

Ano, byla to příjemná změna dohrát sezónu do konce, i když byla hrozně roztahaná - měli jsme přespříliš víkendových pauz. A co se krize týče, ta přišla hned ze začátku sezóny, kdy jsme z těžkého losu na začátku nedokázali porazit ani jednoho soupeře z top trojky. Navíc zranění Kuby Havla a různé "covid výpadky" měly za následek, že jsme nebyli na žádný zápas v kompletní sestavě. Nicméně v průběhu podzimu se situace stabilizovala a tým se postupně prokousával tabulkou na čtvrté místo, odkud jsme chtěli zabojovat na jaře o přímý postup na finálový turnaj. Jaro nebylo výkonnostně špatné, ale opět se nepodařilo bodovat s prvními třemi týmy tabulky a poslední dva zápasy s družstvy v tabulce pod námi jsme dokonce prohráli, což byla velká facka a poučení. Všechno zlé je pro něco dobré, a tím spíš chtěli kluci nepovedený závěr sezóny odčinit na kvalifikačním turnaji, který suverénním způsobem ovládli. Ten potenciál, který jsem viděl v září se projevil trochu později než jsem čekal, ale přece. Na finálovém turnaji se už mohlo stát cokoliv a výsledek všichni víte.


Zimní pauzu jste si zpestřili zápasy v krátkodobé soutěži eXcellent League. Jak zpětně hodnotíš tento nový projekt?

Byl to rozhodně přínos. Měření sil s týmy na prvních místech tabulky klukům přináší cenné zkušenosti. Je to konkurenční prostředí, které kdyby bylo po celou sezónu, tak se dostáváme úplně na jinou úroveň.


Společně s hráči ročníku 2007 přechází k dorostu i trenér starších žáků Jiří Černý. Jak se těšíš na spolupráci? Je velká výhoda, že nově příchozí kluky dobře zná?

Těším, samozřejmě. Jirka je velice zkušený trenér a je to vynikající motivátor a řečník. Zkrátka si myslím, že se budeme skvělé doplňovat, protože já si zase zakládám hodně na herním systému a taktických činnostech. Letošní úspěch je hodně i Jirky zásluha, protože na jaře přinesl do dorostu svěží vítr a člověk pak přemýšlí o spoustě věcech jinak. Kvalifikační i finálový turnaj byl hodně o nastavení v hlavách, a to umí Jirka dokonale. Navíc to, že zná nově příchozí je další výhoda, nicméně každý hráč přichází s čistým štítem a je jen na nich jakou pozici v sestavě si vybojují.


Nový ročník pomalu klepe na dveře. Plánujete ještě před jeho startem sehrát nějaká přípravná utkání?

Času na odpočinek není mnoho a popravdě o žádném přípravném utkání zatím nepřemýšlím, i když je pravda, že po loňském začátku by nebylo od věci se rozehrát. Bohužel, konec srpna je velice hektický a program dost plný, ale jestli se naskytne příležitost, využijeme jí.


A co od nové sezony očekáváš? Panují po bronzu vyšší cíle?

Cíl pro nadcházející sezónu nebude o nic nižší než loni, a to přímý postup na finálový turnaj. Každé medailové umístění je pak úspěch, ale to hodně předcházíme. Stanovujeme si postupné cíle a věříme v to, že každý chce vyhrát a udělá pro to maximum.


Otázka na úplný závěr. Vzpomeneš si na nějakou kuriozitu nebo příhodu z uplynulé sezony, která ti ještě hodně dlouho zůstane v paměti?

Ano, jedna událost mi zůstane v paměti dlouho. Na jedno z posledních tréninků před kvalifikačním turnajem jsem se rozhodl pro výběh s týmem, protože na hřišti hrál B-tým svoje play-off. Chtěl jsem jít příkladem a běžet s nimi, což se ukázalo jako byla chyba. Příště musím jet na kole (smích).