Rozhovor 1. 7. 2024

Během play-off si v Béčku vše sedlo, snad si to přeneseme i do A-týmu, doufá Jan Häusler

Mužské týmy Keltů prožily dvě zcela odlišné sezony. Zatímco rezerva podávala od září stabilní výkony a nakonec si dokráčela i pro mistrovský titul, Áčko po výborném startu sezony zkusilo strmý pád z první příčky až na osmou a předčasný konec v předkole play-off. Za oba celky v průběhu celé sezony nastupoval i obránce Jan Häusler. Jak se zpětně ohlíží za ročníkem 2023/2024 a co si přeje pro ten následující?

Honzo, sezónu jste začali naprosto fantasticky, kdy jste v prvních pěti zápasech čtyřikrát vyhráli o více než tři branky. Co myslíš, že stálo za takto povedeným startem sezóny?

Řekl bych, že se pod tím podepsalo vícero faktorů. Měli jsme kvalitní předsezónní přípravu, která nás posunula fyzicky na vysokou úroveň. V týmu panovala pozitivní nálada, a to nejen v zápasech, ale i v týdnu během tréninkového procesu. Navíc celý tým byl oproti loňské sezóně o něco zkušenější, což nám určitě taky pomohlo.


Po vydařeném startu však přišel prudký pád, kdy se přestalo dařit. Týmu se v následujících čtyřech utkáních povedlo vybojovat pouze bod. Jaká byla příčina toho, že jste nemohli dosáhnout na vítězství?

Myslím, že jsme oproti předešlým zápasům polevili v disciplíně a zbytečně jsme se tak připravili o vítězství v zápasech, který jsme měli strhnout na naši stranu.


Tým na konci základní části skončil na osmém místě, což znamenalo předkolo play-off, kde na vás čekalo středočeské derby s Tygry. Jaká byla nálada v kabině před takto důležitým zápasem? Panovala spokojenost s tímto umístěním?

Nálada panovala celkem dobrá. V play-off se všechno maže a začíná se v podstatě od začátku. Navíc Bolku známe celkem dobře, a to už z našeho působení ve 2. lize, kde jsme se s ní často setkávali. Věděli jsme, že nás nečeká lehká série, ale věřili jsme, že můžeme Tygry porazit. Co se týče umístění, po základní části jsem myslel, že budeme v tabulce o trošku výš. Nicméně je jedno, z jaké pozice vstupujete do play-off, protože stejně musíte porazit jakéhokoliv soupeře, na kterého narazíte.


V předkole se vám bohužel nepovedlo zvítězit, a tak jste se museli rozloučit se sezónou a postupem do čtvrtfinále. Co rozhodlo tuto sérii a jaké bylo hodnocení po vypadnutí?

Rozhodnul to už ten první zápas, který jsme odehráli doma. Vyrovnané utkání, které se dostalo až do prodloužení, přičemž vítězný gól Boleslavi byl, řekl bych, poněkud sporný. Na druhou stranu to nemění nic na tom, že jsme měli hodně gólových příležitostí, které jsme nedokázali proměnit v branku. V druhém zápase jsme bohužel byli střelecky ještě více bezzubí. Celkově to tedy bylo poměrně kyselé ukončení sezóny. Rozhodně jsme měli za cíl se dostat dál.


Pro Áčko to v září bude už třetí rok v 1. lize, přičemž bude mít taktéž velmi mladé mužstvo ostatně jako letošní rok. Jaké jsou cíle pro příští sezónu?

Minimálně se dostat do čtvrtfinále. Máme sice mladý tým, ale jsou tam talentovaní hráči, které čeká úspěšná budoucnost v hokejbale. Věřím tomu, že v příští sezóně zužitkujeme nové zkušenosti, které jsme letos opět nasbírali a dostaneme se dál.


Ty jsi v průběhu celé sezóny nastupoval i za keltskou rezervu, které se poprvé povedlo zvítězit v celé soutěži. Jaké to je hrát zároveň ve dvou kategoriích a jak bys zhodnotil sezónu B-týmu?

Já jsem odehrál za Béčko asi jenom polovinu zápasů v základní části, takže to vytížení rozhodně není nějak zvlášť vysoké. Navíc jsem vždycky dával přednost Áčku. B-tým funguje způsobem spojováním dlouholetých zkušených hráčů, z nichž někteří položili základy hokejbalu na Berounsku, s mladými kluky z dorostu, a popřípadě juniorky, kteří mají šanci vyzkoušet si hokejbal v mužské kategorii. Díky tomu je sestava především v průběhu sezóny velmi proměnlivá. Letos to asi nelze říct jinak, než že si to prostě všechno sedlo a v play-off šel tým s každým zápasem výkonnostně nahoru. Já osobně doufám, že si to přeneseme příští rok do Áčka.


Letošní sezóna je definitivně u konce. Bude se váš tým připravovat i přes léto? Případně plánuješ v létě trénovat i individuálně?

Rozhodně, v srpnu nám začíná letní příprava na další sezónu. Já si určitě najdu čas i na individuální trénink, ale nejdřív si trochu odpočinu.


Uplynulý ročník byl speciální i tím, že se ti povedlo poprvé skórovat i za A-tým, a to v zápase s Novým Strašecím. Jak vzpomínáš na tento gól, a jak by si nám ho popsal?

Já patřím spíše mezi sváteční střelce, takže si na ten gól dobře pamatuji a jsem samozřejmě velmi rád, když mi tam něco spadne. Nicméně moje role v Áčku není dávat góly, od toho tam máme jiné borce. No, a na samotném gólu asi není moc co popisovat, prostě to tam spadlo. (úsměv)