Rozhovor 22. 7. 2024

Vyřazení ve čtvrtfinále jsme nečekali, nálada byla na dně, přiznává Jakub Havel

Junioři po loňské fantastické jízdě, která skončila až ve finále, letos zažili slabší sezónu, a to i přestože tomu průběh základní části vůbec nenapovídal. V ní skončili druzí, o pouhý bod za vítěznou Plzní, a skvěle se jim dařilo i v navazující nadstavbě. I tu zakončili na stříbrné příčce a do první fáze play-off jim tak byl přisouzen vítězný tým z předkola. Tím se stal pardubický Svítkov, který i díky hráčům, již přes rok posbírali cenné zkušenosti v mužské Extralize, byl nad síly Keltů a ti skončili sezonu předčasně. Co byly faktory prohrané série? Nejen to budeme řešit v dnešním rozhovoru s útočníkem juniorky Jakubem Havlem.

Základní částí jste prošli téměř bez ztráty, až na zápasy s Plzní, nad kterou se vám nepovedlo vyzrát ani jednou, i přes to, že se jeden zápas rozhodoval až v prodloužení. Jaký jsi měl ze základní části dojem a splnili jste předem nastavený cíl?

Naším cílem pro základní část bylo umístit se ve vrchních patrech tabulky, což se nám podařilo. Před námi skončila na první příčce Plzeň, která nám tuto sezónu úplně nesedla. Jinak bych řekl, že se nám náš cíl podařilo splnit a zápas od zápasu jsme zlepšovali naši týmovou hru.


Po základní části přišla nadstavba, kde se vám na začátku náramně dařilo. Vyhrávali jste jeden zápas za druhým a díky tomu jste se dostali i na první místo. Co bylo klíčem k úspěchu v těchto utkáních?

Rozhodně to byla týmová hra a obětavost. Samozřejmě tomu napomohlo i nějaké to štěstíčko. Ještě teda musím vyzdvihnout výkony našich brankářů, bez kterých bychom v nadstavbě nebyli tak úspěšní a jejich výkony nám rozhodně pomohly vyhrávat.


Ve všech zápasech bylo skóre velice vyrovnané, dokonce se často rozhodovalo až v nastaveném čase anebo v nájezdech. Odpovídaly výsledky zápasů i průběhu na hřišti, nebo skóre spíše klame?

Nadstavba byla jako vždy plná kvalitních týmu, které si tam zasloužily být. Nám bylo jasné, že se bude jednat o často vyrovnaná utkání, ve kterých budou rozhodovat i ty nejmenší chyby. A jak říkáš, tím, že se velká část z nich lámala až v samotném konci, tak bych řekl že výsledek průběhu hry odpovídal.


Ke konci nadstavbové části se skóre zápasů často překlopilo na stranu soupeře. Opět to byly zápasy, aspoň z pohledu skóre, velice vyrovnané. Nakonec z toho bylo druhé místo. Co právě tato utkání rozhodlo? A jaká byla s konečným umístěním spokojenost?

Řekl bych, že v těchto utkáních rozhodly naše chyby než to, že by byl soupeř vyloženě lepší než my. Ale to se těžko zhodnocuje, v dost utkáních jsem nehrál kvůli zranění.


Do play-off na vás připadl pardubický Svítkov, který v základní části nepředváděl přesvědčivé výkony a i kvůli tomu se nedostal do "áčkové" nadstavby. I přes to se ví, že má Svítkov velice kvalitní mužstvo, u kterého záleží především na tom jak se "sejde". S čím jste do čtvrtfinálové série šli?

Věděli jsme, že Svítkov má kvalitní tým, a že jim navíc přibyde ještě pár talentů jako Matyáš Bláha a další, kteří se v základní části soustředili spíš na Extraligu mužů. Takže jsme do této série šli s tím, že to jednoduché opravdu nebude, a že se možná bude jednat o nejtěžší tým na poražení ve vyřazovací části.


V prvním středečním utkání se potvrdilo, že Svítkov v základní části spíše šetřil síly, což se podepsalo na začátku zápasu, kde Kelti tahali spíš za kratší konec. I tak byl zápas napínavý až do konce, nakonec rozhodl až gól do prázdné branky. Jak by si nám popsal zápas ze svého pohledu?

Ve středečním utkání jsme ze začátku určitě tahali za kratší konec. Svítkov do této série skočil po hlavě a my se akorát mohli divit, co se tam na tom hřišti děje. Jen díky brankáři jsme byli stále ve hře. Po první třetině jsme se ale probrali a hra se začala vyrovnávat. Nakonec si myslím, že z toho bylo pohledné utkání, které ale bohužel neskončilo v náš prospěch. Řekl bych, že kdybychom dokázali doma vyhrát, tak by ta série mohla vypadat úplně jinak.


K druhému zápasu jste jeli domácí půdu soupeře, kde byl cíl více než jasný. Zvítězit a odvrátit tak předčasný konec sezóny. To se však i přes obětavý výkon nepovedlo a sezóna tak skončila již v čtvrtfinále. Jaká byla atmosféra v kabině a co rozhodlo tato dvě utkání?

Po této sérii byla nálada v kabině na dně. Nečekali jsme vyřazení už ve čtvrtfinále. Byla to těžká prohra, která se blbě nesla. Čtvrtfinále rozhodly zkušenosti a fyzická připravenost. Řekl bych, že Svítkov byl fyzicky trošku jinde než my, a tuto sérii zaslouženě vyhrál. Samozřejmě mu náleží i gratulace k titulu.


V průběhu letošní sezóny se ti naskytla možnost nastupovat i za keltský A-tým kde jsi, i vinou zranění, odehrál pět zápasů. Jak by si své působení zhodnotil a případně, na které části své hry budeš přes léto pracovat?

Jsem rád, že jsem od trenérů dostal šanci hrát za A-tým. Věřím, že mému rozvoji to jen pomůže a doufám, že budu mít příležitost i v další sezóně. Se vstupem do 1. ligy mi hodně pomohli spoluhráči. Dostal jsem k sobě vyspělé hráče, se kterými se hraje opravdu skvěle a doufám, že jsem splnil očekávání trenérů. A příprava do nové sezóny? Ta se bude skládat hlavně z běhu a cvičení. Potřebuju zapracovat na fyzičce a síle.